Hasselt gaat van start met installeren fijn stofmeters

In Hasselt is een begin gemaakt met het installeren van meer dan tien meters. De eerste drie gingen vlotjes in de lucht en de overige gaan de volgende weken data beginnen sturen.

Hasselt mag dan een klein provinciestadje zijn maar een teveel aan fijn stof is meetbaar langs de ring en op de invalswegen. Ook in de stad en net erbuiten zijn er hoge waarden zichtbaar.

een fijn stofmeter aan CaféCafé in het centrum van Hasselt.
een fijn stofmeter aan CaféCafé in het centrum van Hasselt

ko-lab trapt af met fijn stofmeters in Mechelen

Zondag was het autovrije dag in Mechelen en dus de ideale gelegenheid om het publiek warm te maken om zelf fijn stof te gaan meten. ko-lab is gehuisvest in een industrieel gebouw, klaar voor restauratie en is een echte maker/hackerspace vol enthousiaste ‘tinkerers’.

Na een verhelderende presentatie van Luc Janssens [AKA Flash Gordon] ging een klein groepje aan de slag met het zelf in elkaar steken van fijn stofmeters. Na luttele tijd kwamen de eerste meters in de lucht en was de start genomen om ook in Mechelen fijn stof data te verzamelen en zichtbaar te maken voor iedereen.

 

Woensdag 12 september start nieuw werkjaar dustCube!

Woensdag is de vaste dag voor bijeenkomsten van de gangmakers en geïnteresseerden in het meten van fijn stof.

Na de zomer, is volgende woensdag 12 september, een beetje speciaal omdat iedereen weer naar  de Void gaat komen om plannen te smeden, tips voor de bouw van een fijn stofmeter door te geven en ‘general tech talk’ te genereren.

Van harte welkom in de VoidWarranties aan de Herrystraat in Deurne 20 uur!

 

Leuvenair.be lanceert 50 fijn stofmeters.

Gisteren, 30 januari verzamelden meer dan 50 enthousiaste burgers in Leuven. Ze staken onder deskundige begeleiding fijn stofmeters in elkaar en kregen uitleg hoe de meters thuis te installeren.

Woensdag 7/2 lanceren ze de volgende 50 exemplaren en verwachten daarmee het meest dichte meetnet te realiseren in de EU. Tegelijk biedt leuvenair.be ook fijn stofmeters aan via wijkwerking. Een straat kan er bv. eentje vragen om zelf te installeren: https://www.leuven.be/leuvenair

Welke stad of gemeente volgt?